Je favoriete onkruid.

Gepubliceerd op 15 mei 2023 om 17:03

Elke dag maak ik een foto van iets moois wat ik in de natuur gezien heb.

Ik zet de foto op mijn Instagramaccount. Soms is het een foto van een paar bomen bij het water, soms een dier, maar meestal zijn het close-up-shots van mooie bloemen. Ik weet van de meeste bloemen die ik op Instagram zet de naam niet. Dat vind ik helemaal niet erg. Ik word niet van zijn schoonheid afgeleid door de naam. Ik kijk naar hoe mooi, bijzonder of fotogeniek de bloem is. Ik doe dit al een paar jaar en mijn collectie mooie foto’s is aardig aan het groeien. Het feit dat ik de namen niet weet maakt het een stuk makkelijker om niet te oordelen tussen gewenste planten en bloemen en onkruid. Onkruid, wat is dat eigenlijk? Wie beoordeelt of iets onkruid is? Misschien omdat een plant schadelijk is voor de gezondheid? Dat zou een goede motivatie zijn. Het onderscheid tussen kruid dat gezond is voor de mens en onkruid wat het dus niet is. Maar volgens mij gaat het niet eens daarom, maar gaat het om het verschil tussen planten die het leuk doen in een tuin en planten die het minder leuk doen. Planten die minder gewenst zijn vanwege bepaalde factoren die ik niet weet en dus ongewenst en onkruid zijn. Wij mensen zijn toch vreemde wezens. Kijk mij nou om de hete brei heen draaien. Ik kom er niet toe om mijn favoriete onkruid te noemen, omdat ik niet weet wat onkruid is. Brandnetels? Die vind ik niet fijn, want ze kunnen prikken. Maar is het een onkruid? Er wordt thee van gezet en men gebruikt het ook in de kaas, dus het zal geen onkruid zijn. Denk ik. Maar zoals gezegd weet ik er niet veel van. Ook de namen van bomen weet ik niet te benoemen. Hoewel ik gisteren wel correct een berk heb geïdentificeerd, omdat ik onthouden heb dat de stam van een berk wit is. Ik vond dat een hele prestatie en wil daar best wel voor geroemd worden. Maar ja, onkruid, kruidnootjes, buskruit. Allemaal hetzelfde. Het gaat maar door.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.