Een gloeilampmoment.

Gepubliceerd op 25 september 2023 om 10:53

Ik keek vroeger graag naar de tekenfilm serie ‘Wickie de Viking’.

Wanneer Wickie problemen kreeg wreef hij met zijn vinger onder en naast zijn neus. Opeens …….wist hij een antwoord. Hij had op dat moment een gloeilampmoment. In de tijd van de Vikingen waren er nog geen gloeilampen, maar in mijn tijd zijn ze er wel. Een gloeilamp is een magisch voorwerp. Je plaatst er één in de lampfitting, je sluit de lamp aan op de stroomvoorziening en dan kun je met één tik op de schakelaar de lamp aan of uitdoen. De gloeilamp lamp reageert onmiddellijk en verlicht het duister. Het brengt licht naar degene die het licht aandoet. Zo voelt ook een gloeilampmoment voor een mens. Hoewel het natuurlijk metaforisch bedoeld is krijg je eenzelfde effect. Het ene moment is de gedachte er nog niet. Dan ineens, zonder aanwijsbare reden, is er dat idee, plan, gedachte, verlangen of gevoel. De gedachte schiet in je hoofd en kan niet meer ontdacht worden. Er is sprake van een echt ‘before and after’ moment. Het verandert je leven en je bestemming. Je neemt een andere weg. Je slaat opeens linksaf in plaats van rechtdoor te blijven gaan. Heb ik zulke momenten meegemaakt? Nou en nog. Ik kan er een aantal noemen. Sowieso de keren dat ik een relatie met een partner heb beëindigd. Misschien kwamen die gloeilampen een beetje langzaam op gang. In het begin was er eerder sprake van een TL-buismoment, maar vanaf het moment dat het knopje omging was er geen weg meer terug. Hoe hard ik er ook tegen vocht, omdat ik het eigenlijk niet wilde. Nog meer gloeilampmomenten waren mijn besluit om naar Australië te gaan en mijn besluit om te gaan studeren. Dit studeer-moment heb ik driemaal gehad. Voor de maatschappelijk werk opleiding, de hypnotherapie opleiding en de supervisie opleiding. Al die momenten en besluiten hebben mijn leven steeds drastisch veranderd. En dan praat ik nog niet eens over de veranderingen die ik heb doorgemaakt door mijn zus te volgen in haar groeilampmomenten en de gevolgen hiervan voor haar en voor mij. Wow, wat een leven.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.