Wat is heilig?

Gepubliceerd op 28 augustus 2023 om 13:09

Mijn eerste gedachte gaat naar mijn dagelijkse yoghurt- en koffiemomenten.

Deze kleine oasis van genot zijn heilig voor mij. Als ik aan de koffie zit of mijn yoghurt eet wil ik absoluut niet gestoord worden. Maar ik vind dit voorbeeld een beetje een ‘cheap shot’. Wat is nou echt heilig? Ik denk dan vooral aan het Rooms Katholieke geloof, met zijn heiligen en niet zozeer aan het Christelijk Gereformeerde geloof waarin ik ben opgegroeid en opgevoed. Daar waren dingen of ideeën ook wel heilig, maar zo werd dit niet benoemd. Alhoewel. Ik ga nu twijfelen. Ik dacht echt dat het woord vooral Rooms was, maar de Christelijke Gereformeerden hebben de heilige drie-eenheid. Dat schrijf je met drie letters E achter elkaar voor extra nadruk. De Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Mijn God, ik ben echt vergeten wat ik vroeger geleerd heb over dit geloof. Heb ik het geblokkeerd, uit mijn hoofd verdreven of verdrongen? Ik bedenk me net dat zondag een heilige dag is. Een rustdag. De dag van God. Dan mochten we in ons gezin geen tv kijken (eigenlijk mochten we van de kerk nooit tv kijken) want tv kijken was werken en je mocht niet werken op de rustdag van God. We mochten alleen de bijbel lezen, tweemaal naar de kerk gaan en God prijzen. Het voordeel was dat we op zondag niet hoefden te werken in ons bedrijf. Er was een tijd dat ik echt in God geloofde. Dat was enerzijds een moeilijke tijd, omdat ik super bang was om in de hel terecht te komen. Anderzijds was het een fijn idee dat ik iemand had om naar te bidden en te vragen om dingen voor mij te regelen. Ik geloofde er heilig in dat God bestond, totdat ik serieuze boeken ging lezen en met mijn zus over godsdienst ging praten. Langzaam maar zeker begon ik alternatieven te onderzoeken. Alternatieve manieren om ons bestaan op aarde te verklaren en zin en betekenis te geven. Dat was een heel proces. Ik moest de mooie kanten van het heilige geloof in God loslaten en ging beseffen dat ik alleen was in dit Universum. Ik was geboren, ik leefde nu en zou op een moment in de toekomst doodgaan. Einde verhaal. Een *** verhaal. Waar is de zin in dit verhaal, in dit leven? Waar is het heilige? Het is er dus niet. Ik moet het zelf maken. Ik moet mijn eigen betekenis vinden. Dat is mijn heilige taak!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.