Een geluid waar ik niet tegen kan.

Gepubliceerd op 13 februari 2023 om 10:39

Ik kan niet tegen Duitse schlagers. Vreselijk vind ik ze.

Niet om aan te horen. Ik krijg al de rillingen op mijn rug als ik eraan denk. Ik weet niet zo goed waarom ik er niet van hou. Misschien vanwege de taal. Ik heb het niet zo op met de Duitse taal. Te veel naamvallen en zo. Het klinkt mij wat boers in de oren. Niet zo bekend als het Engels en zeker niet zo mooi als het Spaans of Italiaans. Dat zijn nog eens talen waar de romantiek en passie in doordruipt. Die lui weten hoe je met taal je vurige emoties laat doorklinken. Zo niet het Duits. Dat klinkt als een hakbijl op een stuk vurenhout. Bot en met donkere ondertonen. Nee, dan heb ik nog liever de Franse taal. Daar kom je al een stuk verder mee qua mooie taal. Dus om samen te vatten en te concluderen; ik vind Duits geen mooie zangtaal en Duitse schlagers vind ik een belasting voor mijn oren en voor mijn gemoed. Ik probeer er dus zo ver mogelijk van weg te blijven. Soms kan ik het niet ontlopen, dan is er geen ontkomen aan. Ik kan dan geen kant uit. Geen weg terug, geen uitwijken naar links of rechts. Ik zit in een doodlopende weg naar de schlager. Traumatisch kan ik deze ervaring noemen. Ik ben er dagen stuk van. Mijn darmen gaan direct met me op de loop, ik krijg braakneigingen en mijn temperatuur schiet omhoog. Mijn enige redmiddel is me dissociëren. Ik vlucht uit mijn lijf. Ik kom in de zogenaamde ‘freeze toestand’, waarbij ik minder hoor en mij hoog boven de wereld voel zweven. Niet echt een comfortabele toestand, maar te verkiezen boven direct oorcontact met de schlager. Gediscussieerd valt het lied te overleven, maar ik heb toch dagen nodig om weer te herstellen. En dan heb ik het nog maar over één liedje. Het loopt helemaal uit de klauwen als er meerdere liederen achter elkaar worden vertolkt in mijn bijzijn. Minimaal drie maanden intensieve therapie is er dan nodig om mij weer een beetje op het padje te krijgen. De schade is enorm. Dat trek ik echt niet te vaak. Dat zijn tropenuren. Ik vlucht liever dan mij hieraan bloot te stellen. Dus als je me vraagt waar ik niet tegen kan, dan is het dat.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.