De nooduitgang.

Gepubliceerd op 24 oktober 2022 om 10:22

Het Goede Doel zong het al zo mooi: “Waar is hier de nooduitgang?”

Hoe vaak echter let ik op waar de nooduitgang is? Ik heb er wel over nagedacht hoe ik uit mijn woning kan vluchten in het geval hier brand uitbreekt. Aangezien het brandalarm al meerdere keren is afgegaan sinds ik hier woon was deze vraag zeer relevant voor mij. Daarnaast let ik altijd goed op in het vliegtuig om te zien waar de nooduitgangen zijn, maar verder sta ik er zelden bij stil. Ik betreed een winkel met het grootste gemak. Zelfs in het openbaar vervoer denk ik niet na over de mogelijke gevaren die een overhaaste aftocht noodzakelijk maken. Nu moet ik eerlijk bekennen dat het in een mensenleven zelden voorkomt dat je gebruik moet maken van de nooduitgang. Gelukkig maar, zou ik zeggen. Wellicht dat we er daarom zo weinig mee bezig zijn. Dat is anders voor bijvoorbeeld architecten. Zij moeten hier continu rekening mee houden. Ik vraag me af wat ze hierover leren in hun opleiding? En wie heeft al de regels en voorschriften opgesteld? Hoe zijn ze erachter gekomen wat werkt en wat niet? Door trial and error? Moeten architecten aan het eind van hun opleiding al die mensen bedanken die het leven hebben gelaten om als reminder te dienen dat het zo niet werkt? Het zou wel terecht zijn. Dat ze per regel of voorschrift de slachtoffers bedanken voor het voortschrijdend inzicht. “Wij danken alle mensen die omgekomen zijn door de instortende loopbrug in het Hyatt Regency Hotel”. “We weten nu dat dit verkeerd was en beloven hen plechtig dat we nooit meer onze eer en onze centen zwaarder laten wegen dan de mensenlevens waar wij verantwoordelijk voor zijn.” Het zou heel mooi zijn als dit een terugkerend ritueel zou zijn. Het zou ook heel fijn zijn als de nabestaanden van de slachtoffers een kleine vergoeding krijgen van de opleidingen voor bewezen diensten aan de vooruitgang van de menselijke ontwikkeling. Ja Petra, dream on…..

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.