Beschrijf de eerste keer dat je verliefd was.

Gepubliceerd op 12 september 2022 om 20:53

Het was in de buurt van Harderwijk. Ik was op kamp in Nunspeet met mijn vriendin.

Het kamp duurde een week. Een christelijk kamp. We waren 14 en hadden nog weinig gezien van de wereld. Tijdens kamp gingen we elke dag fietsen. Ik werd er gek van. En toen ontmoette ik hem. Ik wist zijn naam niet, maar het gevoel dat door mijn lijf stroomde voelde zeer aangenaam. Dat zal ik nooit meer vergeten. Dat gevoel dus. Want de herinnering aan mijn eerste keer me zo verliefd voelen is wat wazig. Verschillende levensgebeurtenissen lopen in mijn herinnering door elkaar. Ik herinner een naam (Ian) en een plaats (Haamstede), maar meer niet. Ik vond vooral de naam heel bijzonder. Die naam had ik nog nooit eerder gehoord. Maar of deze Ian de oorzaak was van mijn eerste verliefdheid? Ik ben het kwijt. Jammer. Zo weinig herinneringen van mijn jeugd waar ik op durf te vertrouwen dat ze accuraat zijn. Waarvan ik zeker weet dat ze kloppen. Het meeste is vaag. Wat niet vaag is, is het gevoel van verlangen. Verlangen naar liefde. Verlangen naar geborgenheid. Verlangen naar veiligheid. Dat alles goed is. Dat ik oké ben. Dat er iemand is die van mij houdt. Verliefdheid is niet anders dat een heftige dosis hormonen en neurotransmitters. Maar het is heerlijk om deze in volle hevigheid door je lijf te voelen stromen. Ook al weet ik niet meer wanneer en met wie de eerste keer was, ik herinner me nog wel een aantal keren dat ik het flink te pakken had. Ik voelde me zweven, vliegen, onoverwinnelijk, in gedachten “on top of the world”. Ik kon alles aan, ik kon iedereen aan. En tegelijkertijd, aan het andere eind van het spectrum, was ik zo kwetsbaar. Ik kon alles verliezen, alles kwijtraken, mezelf kwijtraken in deze maalstroom van gevoelens. De wereld bestond uit onzekerheid. Linksom of rechtsom? Boven of onder? Goed of slecht? Wat is de waarheid? Wat is mijn waarheid? Verliefd zijn. Een bijzondere ervaring, een bijzondere tijd. Alles wordt besmet met verliefdheidsgevoelens. Je hele leven wordt erdoor gekleurd. Verliefdheid. Waar ben je nu? Zal ik het nog een keer ervaren of ben ik nu te oud en te nuchter voor verliefdheid?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.